Kategori
Devre Elemanları
MOSFET
MOSFET (Metal-Oxide-Semiconductor Field-Effect Transistor), elektronik devrelerde sıkça kullanılan bir transistör türüdür. MOSFET'ler, özellikle dijital ve analog devrelerde anahtarlama ve amplifikasyon işlemlerinde tercih edilir. Bu…
Memristör
Memristör, elektronik devre elemanları arasında dördüncü temel devre elemanı olarak kabul edilen ve direnç (rezistör), kapasitör ve indüktörün yanı sıra bir devrede elektrik akımını ve gerilimi kontrol etmek için kullanılan bir cihazdır.…
Sensör Nedir? Sensör Çeşitleri
Sensör, bir elektronik sistemde, belirli bir değişkeni (örneğin, sıcaklık, basınç, ağırlık veya ışık gibi) algılamak ve bu değişkenin değerini elektriksel bir sinyale dönüştürmek için kullanılan bir alet veya cihazdır.…
Transistör Nedir?
Transistör Nedir?
Transistör anahtarlamak ya da ufak elektrik sinyallerini yükseltmeye yarayan yarı iletken devre elamanlarıdır, bir kaynağı veya gerilim kaynağı ile diğer bir gerilim veya akım kaynağını kontrol etmeye de yararlar.…
Tristör Nedir?
Tristör Nedir?
Tristörler, hızlı anahtarlama yönteminde yaygın olarak kullanılan, P ve N tipi tipi iletkenlerden oluşan yarı iletken elamanlardır. SCR (Silicon Controlled Rectifiers) Tristörlerin bir diğer adıdır. Tristörün Anode (A)…
Direnç Renklerinin Okunması
Dirençlerin kaç ohm olduğunu direncin üzerinde bulunan renkli çizgilere bakarak bulabilirsiniz. Yandaki resimde her rengin hang anlama geldiği gösterirmektedir. Bunları aklınızda Sokaktasayamamgibi olarak tutabilirsiniz. Sonda bulunan altın…
Kondansatör Nedir?
Kondansatör, genellikle elektriği depoalamak için kullanılır. Bunu dışında, doğrultucu, filtre ve kompanzasyon işlemlerinde de kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini, iki iletken parçanın arasına bir yalıtkan parça koyarak depolamaya yarar.…
Direnç Nedir?
Devrelerde geçen akımı sınırlayan devre elemanıdır. Bu sayede hassas devre elemanlarına fazla akım gitmesini önler. Gerilimleri dengeli bölebilir, yük (alıcı) görevi yapabilir, ısı enerjisi üretebilir. Bazı direnç türleri ise pasif sensör…
Diyot Nedir?
Diyot, Elektrik akımının sadece tek yönlü olarak geçiş yapmasına izin veren yarı iletken devre elemanıdır. Diyotların iki ucu vardır. N tipi maddeden oluşan terminale Katot, P tipi maddeden oluşan terminale Anot ismi verilir. Bu yüzden…
Bobin Nedir?
Bobin, makaraya sarılmış iletken telden oluşur. Akım geçtikçe manyetik alan oluşturur. Bu sayede elektrik enerjisini manyetik alan olarak depolayabilmektedir. Bobin genellikle L harfi ile gösterir ve biri H (Henri)'dir. Telin direncine…