Mekatronik Mühendisliği Nedir?
Mekatronik Mühendisliği, teknolojiyle doğrudan alakalı olup teknolojiyle doğru orantıda gelişim sürdürmektedir. Mekatronik mühendisliği diğer mühendislik bölümleriyle ortak dersler bulunduran ve bitirdiğiniz zaman ise de Elektrik, mekanik, yazılım ve otomasyon bilgileriyle mezun olacağınız bir bölümdür diyebiliriz. “Peki Mekatronik Mühendisliği ne yapar, neden bu kadar çok mühendislik bölümünün derslerini görür?” diye soracak olursanız yazımızın sonuna kadar okursanız bölüm hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaşmış olacağız.
Mühendislik bölümlerinin hepsi birbirleriyle bağlantılıdır. Elektrik-Elektronik mühendisi güç elektroniğini, Makine mühendisi ise termodinamik dersine girer. Görüldüğü üzere temel bilgi ihtiyaçlarına göre birbirlerinin derslerini alabilmektedirler. Ama tabii ki de bir Makine mühendisi, elektronik devreleri bir elektrik-elektronik mühendisi gibi derinlemesine bilemez. Aynı şekilde bir elektrik-elektronik mühendisi de Üç boyutlu çizimi ve imalat yöntemlerini bir makine mühendisi gibi ayrıntılı bilmez. Bu her mühendisin kendi alanında uzmanlaştığını gösterir. Firmalarda şuana dek herkes kendi alanlarında çalışmalarını yapmaları, talepleri karşılamaktaydı. Ancak gelişen teknoloji ile tüm sistemler iç içe girmeye başladı ve uzmanlık alanında çalışmalar yapan bir mühendisin diğer dallara da ihtiyacı artmaya başladı. Bu durum yeni bir bölüm açılmasına zemin hazırladı; Mekatronik Mühendisliği….
Mekatronik mühendisleri, tüm sistemlere daha geniş açıdan bakmak, hem maliyet ve zamandan tasarruf, hem de daha düzenli olmasını sağlamaktadır. Böylelikle projede uzmanlıklar arası anlaşmazlıklar da azalmaktadır. Örneğin elektronik, makine ve yazılım mühendisleri teoride bir robot yapabilmektedirler. Fakat pratik kısmında proje gerçekleşmeyince yazılımcı elektronikçiye, elektroikçi makineciye vb. suç atmalar başlayacaktır. Bunların yanı sıra Mekatronik mühendisleri genelde diğer mühendisliklere nazaran daha iyi proje yönetebilmektedirler.
Mekatronik mühendisinin görevlerinden bahsedecek olursak; Öğrendiği bilgiler ile endüstriyel konulardaki sorunları çözüme kavuşturacak çözümler geliştirebilmeli, maliyet-performans dengesini kurabilmeli, İnsanların çalışmasının tehlikeli olduğu alanlarda onların işini üstlenecek yeni projeler üretebilmeli, Teknik ve kaynak gereksinimlerini belirlemeli, bilgisayar ortamında sistemleriin modellemesini ve simülasyonunu yapabilmeli, Ekip çalışmalarına ayak uydurabilmeli, Matematiksel hesaplamaları yapabilmelidir.
Ülkemizde Yıldız teknik, Marmara, Bahçeşehir gibi köklü üniversitelerde de bu bölüm mevcuttur. Genel olarak Teknoloji ve Mühendislik fakültelerinde bu bölüm bulunmaktadır. Teknoloji fakültelerinde dersler daha çok pratik olarak işlenmekteyken, Mühendislik fakültelerinde ise daha çok teorik dersler alınmaktadır.
Aklınıza takılan tüm soruları aşağıdaki yorum bölümünden sorabilir, Mekatronik Mühendisliği Taban Puanları listemize de tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Mekatronik mühendisliği hakkında açıklayıcı bir yazı olmuş. Ülkemizde pek değer görmeyen bir mühendislik dalı, bölümü araştıran öğrenciler için yol gösterici olabilir.
Bilgilendirme için teşekkürler