Temel Elektronik Devre Elemanları

Direnç

direnç

Devrelerde geçen akımı sınırlayan ve gerilimi bölen çift uçlu bir devre elemanıdır. Birimi ohm (Ω)‘ dur. R harfi ile gösterilir. Direnç arttıkça direnç uçlarındaki gerilim artar,  fakat direnç üzerinden geçen akım azalır. Dirençler, üzerlerindeki renk kodları ile kolayca değerlendirilebilir. Daha fazla bilgi için Direnç ile ilgili makalemize gözatabilirsiniz.

Bobin (indüktör)

Bobin, iyi bir şekilde izole edilmiş bir iletken telin nüve adı verilen bir eleman üzerine üst üste veya yan yana sarılmsıdır. Bobinler sarım sayısına, telin fiziksel özelliğine ve varsa çekirdeğin türüne göre değişkenlik gösterir. Elektrik enerjisini manyetik alan olarak depolayabilmesini sağlar. Birimi Henry ve L harfi ile gösterilir. Daha fazla bilgi için Bobin ile ilgili makalemize gözatabilirsiniz.

Diyot

diyotDiyot, Elektrik akımının sadece tek yönlü olarak geçiş yapmasına izin veren yarı iletken devre elemanıdır. Bir yönünde ihmal edilecek kadar direnci, diğer yönünde ise çok büyük bir direnci bulunduğundan tek yönde akım geçirir. Daha fazla bilgi için Diyot ile ilgili makalemize gözatabilirsiniz.

 

Kondansatör

KondansatörKondansatörler elektrik yüklerini kısa süreliğine depo etmeye yarayan devre elemanlarıdır. Depolanan bu yük gerektiği zamanlarda kullanılabilmektedir. Kondansatörler doğru akımı (DC) iletmeyip, alternatif akımı (AC) iletme özelliğine sahiptir. Kondansatörlerin sembolü C, birimi ise Farad‘dır. Daha fazla bilgi için Kondansatör ile ilgili makalemize gözatabilirsiniz.

Transistör

Transistör ÖRNEĞİTransistör girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır. Daha fazla bilgi için Transistör ile ilgili makalemize gözatabilirsiniz.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

yorum Yap