Lehim Makinası

Lehim makinası yani diğer ismiyle Havya, elektronik devrelerde lehimleme yaparken ihtiyaç duyulan yüksek ısıyı sağlayan alettir. Lehim makinaları, ihtiyaca göre farklı güç ve modellerine rastlanmaktadır. Lehim ve lehimleme hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, Lehim Nedir? makalemize de gözatabilirsiniz.

Havya seçimi yaparken dikkat edilen özelliklerden biri de havyaların gücü yani kaç Watt olduklarıdır. En sık kullanılan havyalar ise genellikle 30-40 Watt havyalardır. 15-30 Aralığındaki havyalar ile ince hatlarda ve direnç, diyot gibi komponentleri lehimleme yapabilirsiniz. 40 Watt ile küçük terminaller ile diğer güçlü dirençlerin lehimlemesini yaparken, 60 Watt ve üstündekiler ile kalın iletkenlerin ve büyük malzemelerin lehimlemesini yapabilirsiniz.

Havya Çeşitleri

Kalem Havya● Kalem (Rezistanslı) Havya

Kalem havyalarda ısının kaynağı rezistanstır. Küçük güç ve akımda çalışırlar. Havya ucunun ısınması ve soğuması zaman almaktadır. İstasyonla birlikte de kullanılabilirler. Genellikle seri üretim tarzı yerlerde kullanılan istasyonlarda gerilim ve ısıda ayarlama yapılabilmektedir.  Kalem havyaların havya ucunun uzunluğu 3 cm – 3.5 cm‘dir. Bu havya ucunu uzatılıp kısaltarak çalışma sıcaklığını düzenleyebilirsiniz. Havya ucu kısaltılırsa daha çok ısınır, uzatılır ise de daha az ısınır. Havya ucu bir vida ile havya gövdesine bağlıdır. Bu vidayı gevşeterek duruma göre uzunluk ayarı yapabilirsiniz. Havya ucu ayarı yaparken havyanın soğuk olmasına dikkat ediniz.

 

Tabanca Havya● Tabanca (Transformatörlü) Havya

Tabanca havyaların ise ısı kaynağı transformatördür. Düşük gerilim ve yüksek akımda çalışırlar. Kalın iletkenlerin lehimlenmesinde kullanılmaktadır. Tetik biçiminde bir anahtarı bulunur. Anahtara basıldığı zaman, havya ucuna anlık akım giderek ısınır. Anahtar bırakıldığı zaman ise akım durur ve havya ucu hızlıca soğur. Kullanımında dikkat edilmesi gerekir.

 

Gazlı Havya● Gazlı Havya

Gazlı havyalar enerji kaynağının bulunmadığı zamanlarda gazın yakılmasın çıkan enerji sayesinde kullanılır. Gazın yakılması sonucunda çıkan ısı havya ucunu ısıtır. Çalışma prensibi ise havya ucunun ısıyı alarak, lehimi eritmesi üzerine kuruludur. Gazla çalıştığından dolayı elektrik enerjisine ihtiyaç duymamaktadır.

 

Yorumları Göster (1)